Almás Pite
Brrr...De hideg van ma!Jól jönne egy olyan süti,amit ilyenkor télen is ízleni fog ebben a csontig hatóló hidegben?
Hozzávalók 8 főre:
60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porukor
2 tojás
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tk fahéj
1 cs vaníliás cukor
2 ,5 kg alma
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés: Az almát megpucoljuk, lereszeljük. Tetszés szerinti mennyiségű cukrot (kb. 5 dkg), 1 cs vaníliás cukrot és a fahéjat beleszórjuk, jól elkeverjük, és hagyjuk állni! A lisztet, a porcukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat összekeverjük. A margarint gyorsan összemorzsoljuk a lisztben, beleütjük a 2 tojássárgáját, és puha tésztát gyúrúnk belőle. Kettéosztjuk a tésztát úgy, hogy az egyik egy picit nagyobb legyen. Lisztezett deszkán a tepsink méretétől 1,5 cm-rel nagyobra kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit úg, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Megszórjuk pici zsemlemorzsával. Az almát picit kinyomkodjuk, és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Ezt is megszórjuk kis zsemlemorzsával. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, de csak akkorára, mint a tepsi mérete, ezzel befedjük. A tészta szélét összenyomkodjuk. Megkenjük tojásfehérjével, és villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Narancsos-túrós pite
Egy kicsit furin hangzik,de attól még finom lehet...
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg finomliszt
8 dkg margarin
8 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 mokkáskanál sütőpor
1 tojás sárgája (a fehérjét
a töltelékhez adhatjuk)
1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
4 tojás
1 nagy narancs
Elkészítés:
A tésztához valókat annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 1 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és egy gyümölcspiteformát kibélelünk vele. 200 °C-ra (légkeveréses sütőben 185 °C) előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ezután a túrókrémet belesimítjuk, és 15 percre a sütőbe visszatoljuk. A krémhez a túrót szitán áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával összekeverjük. A narancs levével és reszelt héjával ízesítjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk.
Jó étvágyat!
Gyümi torta eperrel
Nyamii!! Finom és nagyon egyszerű.Próbáld ki,megéri.
Hozzávalók 12 főre:
Tésztához:
20 dkg rama margarin
15 dkg porcukor
25 dkg rétesliszt
3 db tojás
1 cs sütőpor
1 narancs
csipet só
Krémhez:
7,5 dl tej
3 tojássárgája
22 dkg cukor
4 dkg vaníliás krémpor
6 dkg liszt
Díszítéshez:
0,5 kg eper
Bevonáshoz:
1 cs piros tortazselé
Elkészítés:
2 db lapos, 30 cm átmérőjű, hullámos szélű tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Puha margarint porcukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, sütőport, narancs reszelt héját és levét. A tésztát a tortaformákba töltjük, elsimítjuk, majd előmelegített gázsütőben 5-ös fokozaton 20-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formákból. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet: krémport, lisztet összekeverjük, hozzáadunk 1 dl tejet, és csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A maradék tejet felforraljuk a cukorral együtt, és forráskor az elkészített krémporos folyadékot folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Az első rottyanásig főzzük, majd azonnal a tortalapok tetejére öntjük, elsimítjuk. Hagyjuk kihűlni. A torták tetejét félbevágott eperrel (vagy bármilyen gyümölccsel) díszítjük, és hűtőbe tesszük. Piros tortazselét 2-3 csapott ek cukorral egy edényben elkeverjük, és állandó keverés közben 3 dl gyümölcslét vagy vizet adunk hozzá. Folytonos keverés közben, forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét kb. 8-10 percig állni hagyjuk, miközben néhányszor megkeverjük. Amikor az állaga kezd sűrűsödni, bevonjuk a torták tetejét. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Sütési hőfok: 180°C
Sütési mód: alul-felül sütés
Jó étvágyat!